Experiență culturală unică la satul Yen Duc

Experiență culturală unică la satul Yen Duc

In ultimii ani, turismul rural din satele nordice au devenit o mare atracție pentru turiști, mai ales cei străini. Pentru a satisface aceasta necesitate provincia Quang Ninh a construit o formă de turism experimental ce reflectă viața de zi cu zi și cultura în zonele rurale, iar ca model a fost ales satul Yên Đức (districtul Đông Triều).

Așezat la 60 km de orasul Hạ Long, in partea de vest, pe axa drumului ce duce de la Hanoi spre Ha Long, satul prezinta cultura unică specifica satelor din nordul țării, cu o atmosferă de liniște si pace, cu câmpuri aurii de orez copt în perioada culesului, și iazuri pline de pești, cu grădini si livezi in căldura soarelui si vârfuri de munți
maiestuoși care se reflectă in apele râului Kinh Thay. Pe lânga acestea mai exista numeroase vestigii culturale si istorice cum ar fi: muntele Canh, peștera 73, pagoda Canh Huong..

Cu o natură frumoasă și o cultură variata satul Yen Duc are potențialul de a îmbina turismul ecologic cu explorarea culturii zonale .La sfârșitul anului 2011 Yen Duc a început exploatarea modelului :,,Turism în satul Yen Duc,, pentru a promova atât trăsaturile frumoase ale satului cât si deschiderea de locuri de muncă pentru localnici asigurând astfel o dezvoltare de durată a satului.

Pentru a face zona mai atractiva, oamenii locului și-au amenajatcasele, au reparat drumurile, au curațat aleile, creând astfel un sat verde, curat, frumos și plăcut turiștilor. Ceea ce i-a uimit pe turiști era echipa de ghizi cuprinzând 30 de oameni, toți localnici. De când s-au alăturat activității de turism, ghizii localnici și-au crescut veniturile în medie fiecare cu câte 1 milion de dongi.

In decursul sejurului la Yen Duc, turiștii pot admira, vizita si explora peisajele frumoase, vestigiile istorice si culturale, dar, pe lângă asta, ei au ocazia sa intre in casele localnicilor sa vadă arhitectura tradițională, obiceiurile de închinare pe altarul strămoșilor, modul de viață si cultura in comunitate ( sărbătorile, muzica populară : cheo, quan ho,și teatru de marionete). Ei mai pot să experimenteze viața de la sat și modul în care oamenii locului își câștigă existența : grădinărit, cultivare legume, cosit, pescuit, adunat de crabi si melci.

Pentru a arata turiștilor originalitatea satului vietnamez, Yen Duc a construit 2 alei de case tradiționale după modelul celor din Delta părții de nord a Vietnamului ( aceasta țară are mai multe delte aferente fiecărui fluviu care se varsă in mare).

Casa țărănească tradițională are curte, gradină de legume și un iaz cu flori in fața casei. Aceasta casă este dreptunghiulară și e împărțită in 3 spații de locuit și 2 anexe de o parte și alta a casei. Ea e construită pe 28 de stâlpi
din lemn de tek iar bucățile cele mai groase sunt sculptate. În spațiul din mijloc este altarul pentru închinare ( altar ce e așezat pe un dulăpior) si o masuță cu scaune( sau fotolii din lemn simple sau sculptate) la care familia servește ceaiul. Celelalte 2 spații din stânga și dreapta sunt dormitoare sau camere de odihnă și sunt foarte confortabile pentru turiștii care vor sa doarmă acolo.

Modelul de turism in satul Yen Duc a devenit destul de popular și s-a aplicat la încă 2 sate din jur Yen Khanh și Don Son (Yên Khánh và Đồn Sơn). Desigur datorită succesului înregistrat in ultimul timp, modelul acesta va fi baza de dezvoltare și a altor sate pentru a se transforma în puncte de atracție turistice.

Comentaţi aici