Evenimente ICT 2003

Anul 2003 se marchează cu un salt cantitativ şi calitativ al serviciilor de telecomunicaţii. Apariţia reţelei de bandă largă xDSL şi a telefoniei prin internet încă din anul precedent, a deschis calea industriei IT&C să decoleze către noul orizont. De asemenea, dezvoltarea serviciilor de telefonie mobilă cunoaşte un nou pas important.

1. Piaţa de telecomunicaţii mai dinamică

Guvernul a semnat în 27.10.2003 “ordonanţa de control al tarifelor telecomunicaţiei” prin care acesta respectă decizia fiecărui operator din punct de vedere al preţului practicat pentru serviciilor oferite, desfiinţând astfel practica limitării inferioare ale tarifelor de până atunci. Această ordonanţă contribuie la o concurenţă mai puternică oferind cadrul legal pentru operatorii privaţi să scadă preţurile luptând cu cel mai mare operator actual deţinut de către stat.

2. Reducerea tarifelor la 12 servicii de telecomunicaţii

În 1.04.2003, ministerul IT&C a decis reducerea preţurilor cu 10-40% la 12 servicii de telecomunicaţii şi internet. Aceasta este cea mai mare reducere până acum ca să facă faţă concurenţei interne şi alinierii la tarife ale ţărilor în zonă (unele sunt chiar mai mici).

3. Apariţia lui S-fone, noul concurent important în telefonia mobilă

După mulţi ani de monopol al celor 2 operatori în piaţă de telefonie mobilă cu capital majoritar de stat (VNPT) – Mobifone şi Vinaphone, pentru prima dată a apărut, în iulie, un operator privat cu putere concurenţială considerabilă, S-fone care utilizează tehnologia CDMA. Lovite de concurenţă, Mobifone şi Vinaphone au lansat servicii de MMS/GPRS pentru trimiterea mesageriei cu poze, voce, muzică, video şi mesaje lungi.

4. Apariţia serviciului de bandă largă xDSL şi Wi-Fi

În iulie, ministerul IT&C a anunţat măsura de limitare superioară la tarife pentru serviciile DSL ajutând astfel la dezvoltarea serviciilor de Internet şi stimularea utilizării lor. S-au înfiinţat serviciile hostpot la toate punctele de Sea Games, aeroporturi, gări, hotele, etc. oferind posibiltăţile de comunicare rapidă şi de calitate pentru ziarişti, antrenori, turişti şi oficialităţi venind din toată lumea.

5. Autorizarea serviciilor Internet phone

După multe amânări, în iulie, ministerul IT&C a trebuit să autorizeze operatorii de telecomunicaţii să ofere servicii de telefonie internaţională prin internet (până atunci au fost doar 3 operatori pentru convorbire internă) reducând drastic tariful de convorbire cu străinătatea. S-au dat 13 licenţe în acest an.

6. Implementarea internetului în şcoli, un vis devenit în realitate

În aprilie, ministerul educaţiei şi cel IT&C au horărât să depună împreună efortul pentru introducerea internetului în toate şcolile, universtăţile în următorii ani. Până la sfârşitul anului, 100% din şcoli în Hanoi şi HCMC, şi 80% din universităţi şi licee în toată ţara au primit internet iar în unele zone este încă imposibil de realizat.

7. Falimentul colosului Dongnam Associates

Prăbuşirea celui mai mare distribuitor de telefoane mobile din Vietnam “Dongnam Associates” a zguduit piaţa comunicaţiei afectând încrederea consumatorilor. Acum, Dongnam Associates este ca şi inexistent în piaţă dar s-au ridicat noi distribuitori importanţi Minh Thanh, May Man, Thuan Phat.

8. Întâlnirea la nivel înalt Asia Pacific (ASOCIO ITC Summit 2003)

A avut loc la Hanoi în perioada 27-30.11.2003, ASOCIO ITC Summit 2003 este un eveniment internaţional important unde au participat peste 700 de miniştri şi specialişti IT&C din toată lumea. Aceasta este o ocazie foarte bună pentru Vietnam să înveţe din experienţa ţărilor dezvoltate, aflate pe o treaptă superioară în acest domeniu.

9. Apariţia sistemului de operare marca vietnameză

În 6 luni după primirea premiului întâi la concursul naţional de creaţie, în 4.09 Vietkey group a lansat versiunea “Vietkey Linux 3.0”. Spre deosebire cu produsul Linux, lansat în vietnameză de CMC şi Corporaţia Electronică Vietnam, care se bazează exclusiv pe varianta Redhat, Vietkey Linux este un pachet cu motorul şi kitul de instalare propriu cu toate facilităţile de birou. Chiar dacă securitatea lui este încă discutabilă, acest produs este fără îndoială o premieră şi 11 corporaţii mari de computere vietnameze au semnat deja contractul de vânzare a PC-urilor cu Vietkey Linux preinstalat.

Sursa: VNExpress

Tradus şi ilustrat: Le Ngoc Quang

 

Comentaţi aici

Leave a Comment