Evenimente economice anului 2003

 9 evenimente economice importante în Vietnam

1. Băncile comerciale în concursul creşterii dobânzilor

Marea concurenţă a băncilor comerciale a luat avânt la începutul lunii aprilie. Acestea au aruncat în piaţă o gamă largă de produse cum ar fi bilete de credite, bonuri de valoare, obligaţiuni, etc. cu dobânzi atractive, unele au ajungând chiar la recordul de 8%/an. În august febra s-a redus în urma intervenţiei a Băncii Naţionale de câteva ori.

După 6 luni de atragere a economiei de la populaţie, băncile s-au trezit cu un excedent de peste 10.000 mld. VND (unitate monetară vietnameză) şi cererile de împrumut nu au crescut foarte mult. Cele mai profitabile în această concurenţă sunt băncile străine, care în prealabil au fost limitate la unele facilităţi de credite iar exact la calmarea febrei au fost autorizate de către BNV toate facilităţile de credite în VND, cu experienţă incontestabilă, au răscumpărat toate fondurile subevaluate ulterior de la bănci comerciale vietnameze.

2. Şocul produselor textile din piaţa americană

De la 1 mai, după tratatul americano-vietamez, exportul produselor textile vietnameze în America a început să suporte limita cotei de 1,7 mld USD pentru 2003. Negociatorii vietnamezi au considerat ca un succes după discuţii înflăcărate, dar comercianţii au fost dezamăgiţi; după investiţii masive pentru o piaţă considerată nepretenţioasă, această cotă este considerată o uşă închisă în calea către piaţa americană. Peste 38 de tipuri de mărfuri textile care aduc valută în Vietnam au suportat cotă-limită. A fost ca o lecţie pentru căutare a partenerilor noi, fideli şi tradiţionali.

3. Peştele basa şi pierderea procesului în America

Ora 3, 24 iulie, Uniunea Comercială Internaţională SUA (USITC) a câştigat procesul de dumping împotriva Vietnamului cu concluzia: peştele din Vietnam a clătinat industria americană a peştelui. Decizia de aplicare a taxei vamale suplimentare de la 36,84-63,88% impusă de DOC a spart speranţa pescarilor vietnamezi de a penetra în piaţa americană.

Reprezentanţa vietnameză, compania de avocaţi White & Cases a afirmat că DOC a aplicat reguli arbitrare contra regulamentelor date chiar de ei. Preşedintele Comisiei Comerciale americano-vietnameze a considerat că partea americană a încălcat principiile Tratatului comercial bilateral negociat în timp de 5 ani. Totuşi, câştigând procesul, americanii folosesc mai departe legea anti-dumping pentru limitarea importului în această ţară. Vietnamul este a doua ţară ca mărime exportatoare de creveţi în America, de aceea nu scapă uşor de pedeapsă. Vietnamul aşteaptă rezoluţie la recurs.

4. Lecţia zvonului

În 14 octombrie, lumea s-a înghesuit să-şi retragă economiile din Banca Asia S.A. (ACB) (privată) după zvonul că a fugit directorul general al băncii Pham Van Thiet. În decursul zilei şi al aceleiaşi seri, d-l Thiet împreună cu guvernatorul Băncii Naţionale Le Duc Thuy, s-au plimbat în toate sucursalele în HCMC pentru dezminţirea zvonului şi calmarea spiritelor. Abia după 3 zile banca a reluat operaţiile normale.

Acest fenomen s-a mai întâmplat şi la alte industrii. Operatorii de telefoane mobile au fost inundaţi de SMS-uri cu ştire despre primirea unei sume de bani dacă se trimite acelaşi mesaj la alţi prieteni. Morala: comercianţii să fie mai transparenţi în operaţiile lor, evitând astfel zvonuri dăunătoare.

5. Explozia FDI şi ODA

Cu un capital de 2,6 mld USD, cel mai mare în ultimii 5 ani, FDI a fost considerat ca o victorie a atracţiei capitalului străin datorită îmbunătăţirii rapide a mediului comercial şi financiar vietnamez. Vietnamul a semnat „Tratatul de promovare şi protecţie a investiţiei” cu Japonia, căruia i-au urmat Tratatul cu Corea de Sud, Singapore, etc.

Grupul de investiţie în Vietnam a ridicat invesţia prin ODA pentru 2004 la 2,84 mld USD, cea mai mare în ultimii 10 ani.

6. Recoltă de obligaţiuni pentru construcţii

În 15 octombrie, guvernul a emis bilete de obligaţiuni pentru construcţii. Mulţi specialişti au considerat că a fost o ambiţie exagerată când au sperat să aducă 63.000 mld. dong în perioada 2003-2010. Până acum majoritatea obligaţiunilor au fost doar pentru atragere de capital în scopul social (educaţie) şi au reuşit să adune doar câteva mld. dong de fiecare dată.

În primele 2 luni, au adunat 4.500 mld. dong în VND şi USD (prima data s-au emis şi în valută). Acest succes este un pas important premergător pentru participarea Vietnamului în piaţa de obligaţiuni guvernamentale asiatice.

7. Piaţa de aur şi valutară este instabilă

Preţul de aur a cresut cu 27% până la sfârşitul anului (630.000 VND/chi (unitate vietnameză pt. aur = 3.75g) a ajuns 800.000 VND/chi în decembrie). În mulţi ani, preţul aurului variază în funcţie de piaţa mondială (acum (este) cel mai mare în ultimii 7 ani) din cauza că Vietnamul importă anual peste 20 tone de aur. Pentru prima dată, Banca Naţională trebuie să intervină prin scoaterea USD din rezerva de stat, pentru a ajuta comercianţii să mărească importul de aur. Acesta datorită obiceiului tranzacţiilor bazate pe aur.

USD a scăzut drastic faţă de euro ajungând la paritate de 1.22. În Vietnam preţul USD a crescut cu 2% în tot anul, acum fiind de 15.600 VND/US$ dar a ajuns şi la valoarea de vârf de 16.400.

8. Prima dată în ultimii 20 ani, au reapărut monezile

Monezile de 200, 1.000 şi 5.000 VND şi bancnota de valoare mare din polimeri (de 500.000) sunt elemente noi ale economiei vietnameze şi BNV ţine să demonstreze controlul asupra inflaţiei după 10 ani de ţinere sub control a meondei naţionale.

9. Creşterea PIB cea mai mare în ultimii 7 ani

A fost considerată ca fiind cea mai mare realizare după criza financiară asiatică 1997. Creşterea economică, comercială, investiţiilor, finanţelor a fost deasupra preveziunilor, în totalitate PIB a crescut cu aproape 7,3%, cea mai mare din 1996.

Aceasta a fost datorată în mare parte politicii corecte de stimulare a consumului şi scădere a inflaţiei. Ponderea serviciilor a crescut iar exportul şi importul au cunoscut un salt important, ajungând la 20 mld. USD, respectiv 24 mld. USD. Inflaţia s-a menţinut ca cota controlabilă de 3%, de 5 ani în jurul valorii de 3-4%. SARS a cauzat unele pierderi în turism.

Sursa: VN Express

Tradus şi ilustrat: Le Ngoc Quang

Comentaţi aici

Leave a Comment